Používáme základní cookies z Vašeho prohlížeče. Pokud budete nadále prohlížet tyto stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

Výpočet délky paprsků kola

Pokud máte standartní kombinaci ráfků a nábojů, většinou seženete tabulky na délku drátů, co ale když chcete vyplést do jakéhokoli ráfku jakýkoli náboj? Pak si musíte spočítat délku drátu. Díky tomuhle článku se z toho stane hračka.

V první řadě zjistěte kolik bude mít výplet drátů. Počet drátů je vždy násobkem 4, bývá to 20, 24, 28, nejčastěji 32 a 36. Kombinovat lze pouze ráfky a náboje se stejným počtem děr.

Stáhněte si naší excel tabulku na výpočet délky drátů z uloz.to Otevřete si ji a můžete začít vyplňovat.

První položkou je právě počet drátů, zvlášť pro přední a pro zadní výplet (přední a zadní výplet může mít každý jiný počet drátů).

A teď si oměříme náboje. U obou změříme hodnotu "D" což je roztečný průměr otvorů příruby, tedy vzdálenost protilehlých středů děr pro dráty a zadáme do tabulky zase zvlášť pro zadní a pro přední kolo. Tento údaj změřte velmi přesně ideálně na desetiny milimetru.

D priruby

Dále si změříme šířku příruby "t" tedy vzdálenost mezi levou a pravou stranou náboje. U předního symetrického výpletu je to jednoduché. Zadní výplet bývá asymetrický, aby se tam vešla kazeta a také délka drátů na levé a pravé starně výpletu se liší vždy cca. o 2 mm. Celkovou šířku příruby "t" změříme pro kontrolu. Změříme délku osy "a" dále vzdálenost levé strany náboje od levého konce osy "L" a pravé strany od pravého konce "R". Spočítáme "t1" a "t2".

t1=(a/2)-L

t2=(a/2)-R

Zadáme do tabulky a zkontrolujeme že 

t=t1+t2

Stačí přibližne, tento rozměr není pro výpočet tak citlivý, stačí mít plus mínus 1,5mm.

Oměříme ráfek, celkový průměr "d" měřím svinovacím kovovým metrem a odečtu s přesností plus mínus 0,5mm, prohloubení tedy výšku ráfku "h", měřím posuvným měřítkem na desetiny milimetru, měřím od obvodu ráfku po vnitřní povrch žlábku ráfku, kde jsou otvory pro niple. Tyto rozměry jsou citlivé, proto je  změřte co nejpřesněji. Zadejte hodnoty pro přední a zadní ráfek zvlášť.

d h t

Zbývá určit stupeň křížění drátů "k", tedy kolikrát drát překříží ostatní dráty výpletu mezi nábojem a ráfkem. 

Hodnota k=1 dráty se kříží jednou nebo jdou paprskovitě a nekříží se vůbec.

k 1

k 1 2

Hodnota k=2 znamená že každý drát překříží ostatní přesně 2x.

k2

Hodnota k=3 znamená, že každý drát překříží ostatní přesně 3x.

k 3

Hodnota k=4 znamená, že každý drát překříží ostatní přesně 4x.

k 4

V drtivé většině doporučujeme požít stupeň křížení k=3. Paprskovitě uspořádaný nebo jednou křížený výplet lze použít pouze u předního kola, nába by měla být na tento typ výpletu konstruována, jinak může dojít k vytržení díry pro drát a zničení náboje. Dvakrát křížený výplet je také vhodnější na přední kolo, nebo na levou stranu zadního výpletu, které jsou méně namáhány. Pokud byste chtěli mít na zadním kole na každé straně jinak křížený výplet můžete si daný výplet vypočítat zvlášť v nově otevřené tabulce. Stupeň křížení k=4, lze použít v případě, že chcete využít dráty, které máte doma, dráty budou vycházet o něco delší a třeba to tam zrovna padne. Jinak nemá ani výhody ani nevýhody.

Tak a teď tedy můžeme zadat hodnotu do tabulky. Z hodnoty "k" se spočítá "p" počet otvorů mezi dvěma sousedícími paprsky, tedy dvojicí drátů, kterou využijeme pro vyplétání.

A máme tu výsledek. 

Dráty se vyrábí v délkách po 2mm. Zaokrouhlete vždy dolů na nejbližší sudou!

Klasické 12mm dlouhé niple mají toleranci cca. 4mm. Lepší mít dráty kratší než aby vyčuhovaly nad hlavu niplu, mohly by propichovat duši. Závit drátu ale musí být uvnitř niplu, nesmí být vidět, jinak se závit při zátěži strhne, pokud i po dotažení drátů závit kouká je třeba dát delší dráty.

Postup na vyplétání a centrování kola zase příště.

Zatím.

Ondra z unykátu