Používáme základní cookies z Vašeho prohlížeče. Pokud budete nadále prohlížet tyto stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

České filmy a jízdní kola ve vedlejší roli

Jízdní kolo si zahrálo vedlejší roli v nejednom českém filmu. Zde je výběr našich nejoblíbenějších. 

 

 

Vesničko má, středisková

Léto, česká vesnice a Libuše Šafránková jako žena žárlivého Josefa Turka v podání Petra Čepka. Na první pohled oddechová veselohra Jiřího Menzla klade pod povrchem znepokojivé otázky. Nicméně jednu scénu nelze zapomenout a to, kdy rozdychtěná a nervózní mladá paní Turková (Libuše Šafránková) jede na kole za svým milencem Václavem v podání Jana Hartla.

 vesnicko ma strediskova

Vratné lahve

"Tak na věku tady nezáleží...dobrá znalost Prahy a dobrý rozhodování. To je oč tu běží mladá pani..." tvrdí Josef Tkaloun (Zdeněk Svěrák) ve filmu Vratné lahve. Jak neslavně jeho pokus nezestárnout dopadne vidíme ve filmu. Být messengerem asi opravdu není lehká práce a rozhodně ji nezvládne každý. Za to favorit může být pro jízdu po městě ideál a ani výlet z Prahy na Karlštejn není problém.

vratne lahve 

 

Jak dostat tatínka do polepšovny

V pokračování Jak vytrhnout velrybě stoličku se přesouváme z Pražského sídliště na venkov. Luboš v podání Františka Němce zvolí pro cestu na chalupu za svým tátou jízdní kolo. On sám jede na favoritu s převody, ale Anna (Jana Preissová) i Vašek, jejich syn v podání Tomáše Holého, jedou na kolech s jedním převodem. Ve filmu je naznačeno, že se jednalo o celodenní výlet. Zkuste si jet celý den na jednopřevodové Esce a pochopíte jak Anna musela mít Luboše "ráda". Kolo je ve filmu i hlavním dopravním prostředkem spojující dědovu samotu s vesnicí a taky s pískovcovým skalním městem.

jak dostat tatinka do polepsovny

 

Obecná škola

Legendární věta "Kde jsou moje blatníky..." již zlidověla. V částěčně autobiografickém filmu "Obecná škola" ji pronese Zdeněk Svěrák jako František Souček ke svému synu Edovi, který mu s kamarádem z jeho kola udělali "lehký polozávodní kolo". František Souček alias Transformátor pracuje v elektrárně a jezdí každý den do práce na kole. V době, kdy málokterá cesta byla zpevněná a muselo se jezdit za každého počasí, se asi blatníky docela hodili. Ony se ostatně hodí i dnes.

obecna skola


Bylo nás pět

Ve stejnojmeném filmovém seriálu podle románu Karla Poláčka "Bylo nás pět" vystupuje vedlější postava doktora Jebavého a právě doktor Jebavý používá ke své přepravě k pacientům jízdního kola. Ačkoli dbá tehdejší etikety a všechny chodce uctivě zdraví nedá se říct, že by jízdu přizpůsoboval svému okolí, právě naopak. Aby neztratil hybnost, snaží se nebrzdit a za své havárie viní hlavně své okolí. To, že se většinou plně nevěnuje řízení ostentativně přehlíží.

bylo nas pet

 

Postřižiny

Ladnost s jakou paní sládková v podání Magdy Vašáriové projíždí na kole městečkem je nepřehlédnutelná. Před tím, než přišla doba zkracování, bylo s podivem, že se rusé vlasy paní sládkové nezapletli to výpletu zadního kola jejího bicyklu. Sloužila k tomu ochraná síťka, která se připevňovala k blatníku a ke středu zadního kola. Proto mají starší dámská kola na zadním blatníku řadu malých dírek. Když Francin zjistí, že si jeho žena nechala ostříhat vlasy, ztrestá ji před očima správní rady pivovaru šlahounkem od pumpičky. Kolo hraje svou roli i na samém konci filmu, kdy si sládek Francin odveze svou krásnou ženu na řidítkách kola do polí.

postriziny

Tak si někam vyjeďte a večer si pusťte nějakou českou klasiku.

Ať vám to šlape!

Ondra z unykátu

obrázky jsou printscreeny z www.youtube.com, podporujte českou kinematografii, choďte do kina, stahujte a streamujte filmy legálně