Používáme základní cookies z Vašeho prohlížeče. Pokud budete nadále prohlížet tyto stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

VYBÍRÁME SEDLO A ŘIDÍTKA

Jsou to právě tyto dva komponenty, které největší měrou rozhodují o pohodlí jezdce. Proto bychom měli jejich výběru věnovat zvláštní péči. Nabídka je opravdu široká a tento článek Vám pomůže se v ní zoriantovat tak, abyste si koupili to co chcete a potřebujete.

 

Co je při výběru nutno brát v potaz? Tak předně posez na kole a počet převodů kola a potom také jak dlouhé cesty na kole budeme chtít absolvovat, jestli to bude přibližovadlo nebo cestovní kolo na celodenní a vícedenní výlety.

Zvolený posez ovlivní výběr sedla asi řidítek nejvíce.

-plně vzpřímený, páteř ve vertikální poloze (90°)
-mírně předkloněný (cca. 60°)
-předkloněný (cca. 45°)
-silně předkloněný (cca.30°)
-závodní (cca. 10-0°)

Plně vpřímený je nejpohodlnější na krátké vzdálenosti a popojíždění po městě. Závodní posez je ideální pro maximální výkony. Mírně předkloněný a předkloněný posez se používá v Čechách nejvíce. Když si pořídíme řidítka, kde je možné zaujmout více posezů (např. berany nebo přídavné rohy) určitě využijeme i silně předkloněný posez, kdo jezdíte proti větru nebo táhlé či příkré kopce víte jak je příjemné si „zalehnout“. Více o výběru posezu se dozvíte z tohoto článku.

Také počet převodů ovlivní náš výběr.

Čím více máme převodů, tím ideálnější převod si můžeme zvolit a tím méně zatěžujeme sedací partie. Pro málo převodů (1-5) volíme proto zpravidla pohodlná sedla a pro více převodů (2x6 a více) a sportovnější jízdu můžeme volit postupně tužší sedla, která dávají jezdci větší oporu.

Tak se pojďme podívat na základní druhy sedel a řidítek.

ODPRUŽENÁ SEDLA
Lepší dvě ocelové pružiny než kila gelu. Při běžném používání se gel prosedneme a jedeme v podstatě na umělohmotné skořepině sedla. Ocelové pružiny oproti tomu absorbují jak drobné chvění tak i velké rázy. Odpružené sedlo by se ale nemělo pod jezdcem při šlapání houpat, mělo by dávat jezdci oporu. Odpružená široká sedla doporučujeme pro vpřímený a mírně předkloněný posez, kdy spočívá značná část váhy na sedle a je tedy důležité, aby bylo co nejpohodlnější. Tyto sedla jsou vhodná pro kola s méně převody (3-5 převody). Kola s jednopřevodem, voleným do lehka, by měla mít také odpružené sedlo. Vyrábějí se i sportovnější odpružená sedla, která se hodí na cestovní kola a předkloněný posez. Zde bych doporučil už hodně pevné pružiny.

images SA1037 01B sr ondina 12 m

Sedla pro vzpřímený posez.

 kolos kozene sedlo damske 1 jpg 1301190910 800x800

Cestovní odpružené kožené sedlo.


PEVNÁ SEDLA
Samozřejmě současně nejrozšířenější druh sedla. Hodí se na sportovnější jízdu a předkloněný až závodní posez. Doporučuji ho pro minimálně 1x5 spíše ale 2x6 a více převodů. Pro méně převodů a vzpřímenější posez bude sedlo spíše nepohodlné. Výběr je obrovský, stejně tak i cenový rozptyl. Na omak měkké sedlo nemusí být zárukou pohodlí, ba právě naopak. Pokud se pod vámi sedlo „žvýká“ nepůjde vám pohodlně šlapat a když přejedete příčný práh, stejně dostanete herdu do zadku. Styk vaší pokožky a sedla je lepší minimalizovat, aby Vaše pozadí mohlo volně „dýchat“. Šířku sedla volíme podle vzdálenosti našich sedacích kostí, nebo, pokud máme tu možnost, si sedlo vyzkoušíme.

67061  57541 77250  B17 Narrow Imperial

KOŽENÁ SEDLA
Kožená sedla mají tu skvělou vlastnost, že se vysednou přesně podle Vaší tělesné geometrie. Kožené sedlo je sice tuhé, ale pořád dost pružné a skvělě „dýchá“. O kožené sedlo ale musíte pečlivě pečovat a za žádných okolností ho nesmíte nechat dlouho ve vlhku. Kůže totiž změkně a sedlo se při jízdě nenávratně svěsí. Hodně cyklistů odradí vysoká cena, ta je ale vykoupena dlouhou životností sedla. Viděl jsem kožená sedla desítky let stará a stále ve skvělé formě.

max 1444129453 sedlo city velo pruzinove koze inzerce zoom 239112

A teď řidítka. Nejrozšířenější jsou berany a rovná řidítka, my se ale podíváme na zoubek i ostatním tvarům.

ZAHNUTÉ VLAŠTOVKY
Palec při držení směřuje dopředu po směru jízdy. Vlaštovky jsou zatočeny směrem k jezdci pro vzpřímený nebo mírně předkloněný posez. Úchop je velmi pohodlný a kolo se velmi dobře ovládá, protože váha těla spočívá na sedle a řidítka jen přidržujeme. Vlaštovky můžou být různě vysoké od plochých až po 20 cm vysoké. Kombinací vhodného představce a výšky vlaštovek lze dokonale vyladit požadovaný posez. Dokonce některé vlaštovky umožňují svým tvarem otočení a tím dostaneme krátký předkloněný posez. Vlaštovky lze omotat celé omotávkou a měnit pozice rukou a tím i posez při dlouhých "štrekách". změna posezu ale není tak velká jako třeba u beranů.

54116013 500x500Humpert Stuttgarter 254 LenkerbuegelP1050338 zpsd09df60c

ROVNÁ ŘIDÍTKA A ROVNÉ VLAŠTOVKY
Palce ruky při úchopu směřují proti sobě. Úchop býva v úrovni upnutí řidítek do představce. Rovná řidítka se hodí pro předkloněný posez, který je typický pro současná horská a treková kola. Kolo se velmi dobře ovládá v terénu. Vhodnou pozici ladíme zase pomocí délky a výšky představce a také rovná řidítka se vyrábí s různě vysokým nadvýšením a také se jim říká vlaštovky. Nevýhodou rovných řidítek zůstává, že během jízdy nemůžeme měnit pozice rukou. To lze kompenzovat doplňky.

riditka ritchey classic mtb  riditka vlastovky stribrne

BULLHORNY
Palec směřuje po směru jízdy ale řidítka jsou zatočeny dopředu a zakončeny ohybem nahoru. Jsou určeny pro předkloněný až silně předkloněný posez. Tyto řidítka se hodí na ostřejší silniční kola i jednopřevodové festky, torpéda a volnoběžky. Velmi dobře vypadají v kombinaci s časovkářskými brzdovými pákami do konců řidítek. Lze na ně nainstalovat i běžné silniční brzdy. Dělají se ploché i snížené. Se sníženými bullhorny už pak kolo vypadá hodně ostře. Ani tyto řidítka neumožňují změnu polohy při jízdě, to se ale od nich ani nežádá.

BLB OS Pursuit Bar 1WEBimg20e3a0ed71338cbd90ccb2298d629 1 7c701d669ff8b58cad9c8b78f6d1495b1c076a22 z1p37281

BERANY
Tradiční silniční řidítka. Umožňují hned tři úchopy: u představce pro mírně předkloněný posez, na brzdách pro předkloněný posez a na koncích pro silně předkloněný posez. Lze samozřejmě vyladit sestavu řidítka-představec i na závodní posez. Řidítka berany se dělají v různách šířkách a výškách, oblé i různé ergonomické tvary. Hodí na cestovní kola, protože umožňují měnit posez na kole a tím ulehčovat namáhaným partiím. Berany můžeme použít nejen na "silničkách" ale i na trekových a terénních kolech s odpruženou vidlicí.

3268400 900 550lrg riditka force road aero 31 8 mmmax 1360837268

MULTIBARY
Nikdy jsem je nejezdil, to se přiznám, ale dává mi to smysl. Podle vyladění mám k dispozi hned několik pozic rukou: Základní, mírně předkloněný posez (zde mám také řazení nejčastěji pomocí "grip-shiftu" a brzdové páky),  předkloněný posez s pokrčenými pažemi úchopem po stranách a předkloněný s nataženými pažemi úchopem nahoře. Multibar se hodí na cestovní kola a umožňuje za jízdy "odpočívat". Tak bacha ať neusnete.

10063  riditka bbb bhb 301

DOPLŇKY
Nejčastějším doplňkem rovných řidítek jsou tkz. „rohy“. S jejich pomocí získáme další možné posezy. Jenom to prosím nepřežeňte: montovat rohy na multibar nebo berany je nesmysl.
Na gripech byste určitě neměli škudlit, měli by Vám krásně padnout do rukou a pokud volíme předkloněný posez oceníme ergonomické gripy, které dávájí lepší oporu pro zápěstí. Na trhu jsou i gripy s integrovanými rohy, a to se vyplatí. Jsou dokonce i dřevěné gripy, ty u nás vyrábí firma Harold Bicycles.
U omotávek dávejte pozor,aby byly co nejpružnější a zároveň se na okrajích netrhali. Pokud chcete, dopřejte si kožené omotávky, kůže je v mnoha ohledech nedostižný materiál. Doporučuji dát pod kožené omotávky ještě druhé podkladní.

187017 Rohy PRO T dural stavitelne main large gripy galaxy ultra al 128mm jistena cernobila 0.jpg.big 25 07 2013 25 gripy ergon gp1 biokork mtb gripy ergon gp2 cierne 71c625f98bbcedc651b1845ab3ea2663

13447        5022014d8408c5de97efed0d1070bbe5

3c

Dřevěné gripy od Harold Bicycles.

Nyní už byste měli vědět co chcete a můžete tedy začít hledat na bazarech a v obchodech v široké nabídce to Vaše sedlo a ty Vaše řidítka. Šťastnou ruku při výběru.

Ať to šlape.

Ondra z Unykátu