Používáme základní cookies z Vašeho prohlížeče. Pokud budete nadále prohlížet tyto stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

Jsi závodník nebo cestovatel, popojížděč nebo štýlař?

Cyklisti jsou jedna rodina, velmi různorodá rodina. Je odvěkým lidským postižením věci třídit a škatulkovat a ani já se tomu nakonec neubránil. Zde máte 7 druhů cyklistů: závodník, rodič, štýlař, tríčkař, popojížděč, stěhovák, cestovatel. Kam byste se zařadili?


Závodník

zavodnik2

V každém cyklistovi dřímá závodník. Probouzí se, když ho náhodou předjedete. Na některých cyklistech to ale poznáte na první pohled. Závodník by nikdy nejel na kole v džínách a tričku. Má oblečený dres, lehké vyladěné kolo a umí jezdit. Umí jezdit opravdu rychle. Pohoda, pohoda, ale stačí, aby zařadil, přišlápl a zmizí v dáli. Nesnáší, když s ním jedete v háku. Zvláště, když máte na sobě džíny a tričko. Když se ho ale pokusíte předjet a chvilku táhnout, nenechá vás. Na cyklostezkách závodníka moc nepotkáte, jezdí radši po silnici a v lese. Pozor na pseudozávodníky. Mají taky dresy a taky mají vyladěná kola. Ale najeto nemají, a tak machrují hlavně na těch cyklostezkách, kde se nedá jet moc rychle. Vytvářejí nebezpečné situace a nadávají všem, co se jim připletou do cesty.

Rodič

rodic

Konečně si koupil/a vysněné kolo a dítě na cestě. Cyklista rodič by měl držet své pudy na uzdě, protože jestli si naseká moc potomků, moc rychle za sebou, skončí s vozíčkem a se dvěma dětmi za svou 7,5 kilogramovou silničkou. Vyhráno nemá ani rodič plánovač. I když některé jeho ratolesti jsou schopny jízdy na kole, na výletě neustále nahazuje spadlé řetězy, opravuje píchlá kola, ošetřuje odřeniny a rovná řidítka, a to v rychlém sledu. Není radno klást na své potomstvo požadavky vysoce převyšujícím jejich možnosti. Takový rodič nezřídka končí vedouc nejen kolo svého potomka, který visí na zádech a vzlyká, ale i své kolo táhnoucí vozík s dalšími potomky. K výkonům těchto cyklistům chováme velký obdiv, který si nesporně zaslouží. Už jen za propagaci cyklistiky příští generaci.

Štýlař

 stylar

Lhostejno jestli jede na festce, silničce nebo MTBéčku, štýlaře poznáte podle toho, že si to opravdu užívá. Užívá si jízdu, užívá si svoje kolo, užívá si dychtivé pohledy okolí. Nemá blatníky, nemá nosiče, nemá nic, co by kazilo dokonalou jednoduchost jeho kola s jehož barevností má sladěný dres či košili a ponožky. Štýlaři jsou pohodáři a rádi si při čekání na semaforu pokecají o svém kole. Na některé štýlaře puristy ale pozor, bývají neosvětlení a nemají ani odrazky.

Tríčkař

tryckar

Jízda po předním, po zadním, otočka o 360 z místa? Není problém. Tríčkař má sedlo proklatě nízko a vypadá jako 13 letý skejťák, i když je mu pětatřicet. Začínal na sídlišti na bmxku, město i les je pro něj dráha plná railů, skoků, dropů, dirtů, pumptracků a tak. Je jim jedno na čem jedou, na všem se dají dělat triky. Tihle cyklisti se scházejí ve skejtparcích, dirtparcích nebo na singltrecích. Zvláštním typem tríčkařů jsou flatland bmxkaři. Ty najdete například na piazetě u Národního divadla v Praze jedoucí po předním kole. Tríčkař ovládá své kolo naprosto dokonale, respekt. Jen jejich manévry občas nečekáte.

Popojížděč

popojizdec2

Nejoblíbenějším kolem popojížděče je skládačka a favorit, ale nepohrdne ani MTBéčkem. Popojížděči nejde tak moc o požitek z jízdy, ani o to, jak vypadá to, na čem jede. Chce se dostat v civilním šatstvu bez pocení z bodu A do bodu B. Své kolo si tak často k tomuto účelu nejrůzněji přizpůsobuje: instaluje blatníky, odrazky, blikačky, dynama, nosiče košíky, zvonky a houkačky, otáčí berany nahoru a rohy k sobě. Technický stav kola popojížděče nezajímá, dokud to jede, svítí a brzdí, tak je to použitelné. Servis je zbytečný výdaj. Kola popojížděčů tak občas vydávají různé prapodivné zvuky v různém rytmu. Popojížděči jsou zpravidla ke svému okolí milí a ohleduplní. Najdou se ale i takoví, kteří jsou přesvědčeni, že pro ně žádná pravidla neplatí. A na ty pozor!

Stěhovák

 stehovakcommuterbikeRepostshneeki

Stěhovák je přesvědčen že není náklad, který by nedokázal na kole převézt. Igelitky na řidítkách, kolem krku ikea taška, na zádech batoh a kymácející se krabice velkých rozměrů na nosiči přichycená motouzem. Ačkoli stěhovák nedosahuje vysokých rychlostí a nejezdí zpravidla na velké vzdálenosti, je lepší být v jeho blízkosti obezřetný. Stěhovák má většinou ztížené manévrování i výhled a ve skrytu duše si nadává, co to vymyslel za hloupost. Jestli s ním máte cestu, pomozte mu alespoň s tou ikea taškou.

Cestovatel

 cestovatel2

Každá cesta je pro něj malé dobrodružství. Kolo cestovatele oplývá všemožnými mapníky, držáky mobilů, solárními články, kapsami a kapsičkami. Samozřejmě pořádnými nosiči, na kterých visí kapacitní brašny, schopné pojmout vybavení na několika měsíční expedici. Když ho potkáte na cyklostezce, nemůžete si být jistí, jetli jede zrovna do práce nebo se právě vrátil z přejezdu Karakoramu. Na cyklostezce jezdí zpravidla zvolna, jakoby měl před sebou cestu až na kraj světa. Oči upřené do dálek. Občas se vás lámanou angličtinou zeptá na cestu. Vy se pak můžete blýsknout a poradit mu své tajné cestičky a kavárny.

Tak až vyrazíte na cesty, zazávoďte si se závodníkem, pokecejte se štýlařem, mějte trpělivost s cyklistickým potěrem a cyklostěhováky, poraďte cestovatelům a půjčte nářadí popojížděčům, chvilku se pokochejte uměním tríčkařů a pamatujte, že i my cyklisté jsme také někdy řidiči a chodci.

Ať nám to všem šlape.

Ondra z Unykátu.