Používáme základní cookies z Vašeho prohlížeče. Pokud budete nadále prohlížet tyto stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

Co řidičům nejvíc vadí na cyklistech a mají pravdu.

Jezdím na kole i autem. A tak to má většina z nás. Jsou věci, které jako cyklista nedělám, protože vím, jaké to je z pohledu řidiče. Pojďme se podívat na ty nejvíc nebezpečné prohřešky cyklistů a sáhnout si do svědomí.

Osvětlení a odrazky

Kolo do provozu by mělo být vybaveno bílou odrazkou vpředu, červenou vzadu a ořanžovými ve výpletech a na pedálech a dále osvětlením při snížené viditelnosti, vpředu bílé a vzadu červené. Ano Vaše kolo už nebude vypadat tak kůl, ale aspoň Vás nikdo nesmete, protože budete vidět. Pokud tedy jedu po silnici, ujistím se, že mám alespoň nějaké odrazky, když už, a hlavně pořádné blikačky/světla. Ideální je přidat jakékoli reflexní prvky, kdekoli na kole a oblečení. Ať nám řidiči nemusí připomínat, jaké jsou předpisy.

Jízda na červenou

Lidi tohle je opravdu špatně. Jako řidič byste na červenou nejel, proč to dělat, když jedu na kole? Jasně odbočení vpravo by bylo v pohodě, kdyby to řidiči čekali a bylo to umožněno zákonem, ale to zatím není. Kdo jezdí na červenou je opravdu nezodpovědný a dává agresivním řidičům důvod k agresi. Takže prosím, v zájmu nás všech, na červenou prostě ne.


Jízda po přechodu pro chodce

Jako nesmíte jet ani po chodníku. Moc pochopení od chodců se nedočkáte a to i když jedete krokem. Po chodníku musíme holt vést, zvlášť pokud je úzký a nebo frekventovaný. Jízda po přechodu pro chodce je pro řidiče velmi iritující. Moc Vás nezdrží slézt z kola a vést ho. A ještě vám řidiči na přechodu budou muset dát přednost. Když ale jede po chodníku malé dítě s doprovodem a chovají se slušně, tak se přimlouvám, nebuďte na ně hnusní. Někde se to ta drobotina naučit musí. A také je potřeba sledovat dopravní značky a dodatkové tabulky, na některých chodnících je dodatkovou tabulkou nebo značkou vjezd cyklistům povolen a když na této cestě je namalovaný přechod jen pro chodce je to spíš problém značení a ne cyklistů.


Jízda v opilosti

Ani jedno pivo nebo dvě deci vína za řidítky není v pořádku. Za volantem i za řidítky platí 0 promile. Pokud si jedno pivo dáte a pak jedete na kole asi ani sebe ani nikoho dalšího nijak zvášť neohrožujete. Když ale dojde k nehodě a nadýcháte, okamžitě se stáváte viníkem nehody a veškeré škody jdou za vámi. Na to je třeba myslet, když si řeknete, že to první je na žízeň a to druhé vyjezdíte. Jízda v opilosti po pěti pivech a jednom panáku je absolutní hazard s vlastním životem a osudem, zdravím i životem ostatních. Takže na kole do hospody ano, ale z hospody po silnici po svých.


Jízda dva vedle sebe

Pokud jedete ve dvou, přátelský rozhovor si nechte na cyklostezku nebo do zahradní restaurace k nealkoholickému pivu. Když ale jede rodič s děckem, naprosto chápu, že se snaží ochránit dítě. Sám bych to udělal taky tak. Pro toto by mělo být pochopení. Jízda v peletonu bohužel taky není možná. Když jedete ve větší skupině, řekněme 5 a více lidí a umíte jet v balíku blízko sebe je to bezpečnější, než kdybyste jeli za sebou a taky pohodlnější. Přesto na to zákon nemyslí a jízdu ve skupině neumožňuje. Tak když už tak jedete, snažte se hlídat si záda a umožnit řidičům předjetí, zvláště na klikatých a úzkých cestách, kde je pro řidiče složité najít vhodné místo k předjetí, budou rádi a odvěčí se vám shovívavostí.


Jízda v jednosměrce v protisměru

Jízda v jednosměrce v protisměru je mimo zákon a tedy trnem v oku řidičů. Někdy je ale alternativní cesta méně pohodlná, nebo ještě hůř nebezpečnější než ilegální průjezd jednosměrkou v protisměru. Proplést se městěm je prostě někdy fuška a jestli se chcete vyhnout hlavním tahům narazíte zákonitě na jednosměrky. Ano je to mimo zákon, ale tady prosím řidiče o shovívavost a cyklisty o ponechání autům v jednosměrce maximální prostor. Opravdu vždy zvažte, zda alternativní trasa není vhodnější a zda je jednosměrka dostatečně široká.  Cykloobousměrek naštěstí stále přibývá a myslím, že přibývat bude. I v nich se snažte dávat autům v protisměru prostor a buďte opravdu obezřetní při výjezdu z cykloobousměrky na křižovatku. Značek je na ulicích tolik, že jednu malou dodatkovou tabulku řidič snadno přehlédne a nebude vás na výjezdu do křižovatky čekat. Tak pozor, opatrně, rozum do hrsti a oboustrannou shovívavost.


A to je vlastně moje přání. Aby lidé znali dopravní předpisy dodržovali je a zároveň si drobné prohřešky, které neohrožují a neomezují ostatní, vzájemně odpouštěli. Jé to by ubylo značek a zbytečných hádek. 

Tak buďme dobří.

Ondra z unykátu