Používáme základní cookies z Vašeho prohlížeče. Pokud budete nadále prohlížet tyto stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

SEŘÍZENÍ PŘEHAZOVAČKY

Znáte to, když vám přeskakuje řetěz mezi dvěma převody, padá z krajních koleček, nebo nejde zařadit nejlehčí a nejtěžší převod. Tak to je třeba seřídit přehazovačku a nemusíte ani do servisu, zvládne to každý se šroubovákem a tímto návodem.

JAK TO FUNGUJE?

Podívejte se na animaci. Řadící páčka posouvá lanko v lankovodu. Lanko pohybuje ramínkem přehazovačky sem a tam. Přehazovačka přemisťuje řetěz po převodových, ozubených kolečkách. Na obou stranách je pohyb ramínka přehazovačky mechanicky vymezen vymezovacími šroubky označenými L (low) nejlehčí převod a H (high) nejtěžší převod. Páčky přehazovaček už dnes zpravidla mají krokování, tedy polohy, indexy, které odpovídají polohám ramínka přehazovačky a vedou řetěz na správná kolečka, jak je vidět níže.

prehazka index ok

 

CO KDYŽ TO ŠPATNĚ ŘADÍ?

Když máte polohovou, indexovou přehazovačku je třeba čas od času zkontrolova a seřídit polohu ramínka vůči poloze páčky. Nesprávná poloha způsobuje rachtání při přehazování a přeskakování mezi dvěma převody. Vzájemná poloha páčky a ramínka se seřizuje pomocí šroubů dorazu bowdenu na přehazovačce u páky nebo na dorazu na rámu. Podívejte se na následující animaci jak na to.

prehazka index serizeni

Jak je vidět. Otáčením šroubu dorazu bowdenu po směru hodinových ručiček, tedy utahováním, se ramínko posunuje ven od rámu, otáčením proti směru, tedy povolováním se pohybuje dovnitř k rámu. Snažíme se vycentrovat ramínko přehazovačky na odpovídající kolečko. Je velice důležité odpočítat správně polohu páčky a seřizovat ramínko ke správnému kolečku, jinak si to úplně rozhasíte. Pro seřízení vyberte jednu z prostředních poloh, krajní polohy jsou vymezeny mechanicky vymezovacími šroubky a seřizování bowdenu tedy nemá na tyto polohy vliv.

Jemné doseřízení proveďte během zkušební jízdy. Pokud přehazovačka špatně řadí na těžší otočte dorazem bowdenu o čtvrtotáčku po směru hodinových ručiček, pokud špatně řadí na lehčí otočte o čtvrtotáčku proti. Zopakujte několikrát během zkušební jízdy. A máte to seřízené, radost řadit.

 

CO KDYŽ PADÁ ŘETĚZ Z NEJLEHČÍHO NEBO NEJTĚŽŠÍHO PŘEVODU?

Tak to je třeba seřídit vymezení pohybu ramínka přehazovačky pomocí vymezovacích šroubků. Jak jsme si už rěkli v úvodu jsou zpravidla označny H nejtěžší převod a L nejlehčí převod. Postup je jednoduchý vhodným šroubovákem nastavíme vymezení tak, aby šla zařadit krajní poloha, ale zároveň, aby řetěz nepadal mimo. Utahováním vymezovacích šroubků zmenšujeme rozsah pohybu ramínka přehazovačky, povolováním naopak rozsah rozšiřujeme. Zvláštní péči věnujte seřízení nejlehčího převodu. Ramínko přehazovačky se dostává nejblíže k drátům výpletu zadního kola a co opravdu nechcete je, aby se Vám přehazovačka zapletla do zadního kola. Ramínko přehazovačky se ani při větším tlaku na řadící páčku nesmí dotknout rotujícího výpletu.

prehazka index dorazy 1

CO KDYŽ VŠE ŠLAPE, JEN NEJDE ZAŘADIT NEJLEHČÍ A NEJTĚŽŠÍ PŘEVOD? A KDYŽ ANO, TAK TĚŽKO?

Nejprve se velmi pečlivě přesvědčte, že máte správně seřízené polohy přehazovačky. Možná jste 3. polohu páčky seřizovali ke 4.kolečku nebo naopak. Tak? Seřízeno? Přesto to na nejlehčí a nejtežší nejde přehodit? Tak to je zase špatně seřízené vymezení pohybu přehazovačky. Vymezovací šroubky jsou příliš utaženy a ramínko se tak nemůže v krajních polohách dostat do správné pozice. Do pořádku to dáté vhodným šroubovákem pomocí vymezovacích šroubků.

prehazka index dorazy 2

Někdy se setkáme ještě s bezpolohovými páčkami, tam je třeba seřizovat jen vymezení pohybu přehazovačky. Řadí se podle citu a ten netřeba seřizovat.

NEJDE TO! CO DĚLÁM ŠPATNĚ?

Možná je potřeba uvolnit uchycení bowdenu na přehazovačce a začít úplně od znova.

-zařaďte nejtěžší

-uvolněte uchycení bowdenu na přehazovačce a zapamujte si správné vedení lanka.

-nastavte stavitelné dorazy bowdenu do středních poloh, abyste mohli přehazovačku doseřídit.

-nastavte správné vymezení nejtěžšího převodu vymezovacím šroubkem

-napněte lanko a upevněte ho zpět na původní místo, seříďte vymezení nejlehčího převodu a seřizujte dále podle tohoto návodu.

Pořád to nefachá? Možná tedy máte zdeformovanou přehazovačku nebo hák přehazovačky a to je na výměnu, zkušenější to zvládnou sami, je potřeba jen imbus nebo stranový klíč a nýtovačka na řetěz. Pokud si na to netroufáte musíte kolo odvézt do servisu. Při nákupu náhradních dílů a vylepšování Vašeho kola pozor na kompatibilitu páček, přehazovačky a vícekolečka, né všechny díly spolu fungují.

Tak už víte proč cyklista trpí při pohledu na kolo položené na přehazovačku?

Ať nám to šlape.

Ondra z Unykátu